Veld en Beek heeft gekozen voor een oud-Hollands veeras: de Blaarkop. Ze zijn zowel geschikt voor de productie van melk als van vlees, een dubbeldoel-ras. Het melkvee loopt in de kruidenrijke weilanden rond de boerderij. Het weidemengsel is het zogenaamde saladebuffet: een mengsel van 6 grassen, 6 klavers en 6 kruiden. Variatie in het menu bevordert de gezondheid van de koeien.
Onze ossen lopen te grazen in verschillende natuurterreinen aan de Veluwezoom. Ze kunnen er goed tegen om het hele jaar buiten te lopen, en ze kunnen op de heide hun eigen kostje bij elkaar scharrelen, ook in de winter. Zo hebben ze als grote grazers een prachtig leven, en dragen ze bij aan natuurbeheer. De bekende bonte Amerikaanse Holstein koeien, die je overal ziet lopen, spelen dat niet klaar! Na een jaar of drie zijn ze slachtrijp.
We willen een bijdrage leveren aan het in stand houden van dit zeldzame oud-Hollandse veeras. Er zijn nog maar zo’n 600 raszuivere koeien in Nederland over.
De Blaarkop is een rode (bruine) of zwarte koe, met een witte kop, een witte buik en witte sokjes, met een zwarte neus en een rode of zwarte vlek (blaar) rond de ogen. Blaarkoppen zijn al beschreven in de veertiende eeuw. Het belangrijkste fokgebied was de provincie Groningen en daarom wordt de Blaarkop ook wel de Groninger Blaarkop genoemd. Maar Blaarkoppen kwamen in grote delen van Nederland voor, met name ook in het gebied tussen Utrecht en Leiden. Ook op oude schilderijen uit de gemeente Renkum, Oosterbeekse School, zie je diverse keren een Blaarkop!
In de 50-er jaren was nog 5% van de Nederlandse koeien van het ras Blaarkop. Het Blaarkopras wordt gekenmerkt door een stevige, solide, evenredige bouw met een gepaste bespiering. De kop is gehoornd, de romp gewelfd, de benen sterk en droog met harde hoeven. In het landschap is de Blaarkop een elegante verschijning. Tussen de vele bonte koeien vallen de Blaarkoppen ‘in jacquet’ op. Voor boeren, burgers en buitenlui is de verscheidenheid veel leuker.
De Blaarkop heeft vele voordelen voor de boer:
· hoog eiwitgehalte in de melk
· goede vruchtbaarheid
· sterk beenwerk
· harde klauwen (hoeven)
· makkelijk afkalven
· duurdere kalveren
· langere levensduur
· rustig karakter
· goede ruwvoerverteerder
· grote hoeveelheden klaver zijn voor de pens geen probleem
· hoger rendement bij kaasproductie
· goede vleeskwaliteit, fijne draadstructuur
· lage veeartskosten